(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eerder deze maand schreven we over hoe stoned sporten atletische prestaties zou kunnen verbeteren. Er is nog geen grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Maar volgens een Amerikaanse sportjournalist is er na wat participerende journalistiek wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Touché!

gordy megroz skikleding

Gordy Megroz

Gordy Megroz is journalist voor het populaire buitensportmagazine ‘Outdoor’ en deed de test. “Ik loop alsof ik door een beer wordt achternagezeten. Het zweet loopt van me af, mijn hart bonkt en mijn mond smaakt naar kleingeld. En ik ben stoned”. Hij had nooit eerder iets gebruikt voor het fitnessen. “Maar een kwartier geleden nam ik een trek van een joint en sprong ik op de loopband om te zien of marihuana mijn atletische prestaties zou beïnvloeden.”

Bankhanger en zetelpatat

We hoeven jullie niet te herinneren aan het stereotype beeld van de stoner. De bankhanger oftewel zetelpatat (voor onze Vlaamse lezers) die met spleetogen op de bank voor zich uit zit te staren en chips en ander junkfood naar binnen schranst. Zelfs mensen die regelmatig blowen zullen zeggen dat wiet de sportprestaties niet ten goede zal doen.

Toch doping?

Dat leek ook lang zo te zijn. Een onderzoek uit 1975 toonde aan dat mensen die geblowt hadden 25 procent minder kracht hadden. In een ander onderzoek zouden proefpersonen motorische vaardigheden verliezen en hadden ze een vertraagde reactietijd. Toch verbiedt het Wereld Antidoping Agentschap cannabisconsumptie omdat het volgens onderzoeken angstremmend werkt en de luchtstroom naar de longen stimuleert. Niet elke topsporter zal zijn gebruik toegeven. Een uitzondering is skateboarder Bob Burnquist, die in 2003 zei dat ie veel tricks had geleerd terwijl hij stoned was.

Functionele high

Megroz heeft veel vrienden die skiën. Die skiërs hadden hem al eens verteld dat ze door high te worden vaardiger werden op de piste en de sneeuw beter aan konden voelen. Dat liet Megroz zich geen twee keer zeggen en hij probeerde het ook. Na tien milligram THC ervaart hij een ‘zeer functionele high’. Maar het nam vooral zijn angst weg op zware pistes waardoor hij zich onoverwinnelijk voelde.

Natuurlijke reactie

snowboarder wietzon

Binnenkort meer stoner-snowboarders in Colorado?

Professor Keith Humphreys van de universiteit van Stanford is niet verbaasd. “Onze hersenen zitten vol met cannabinoïde-receptoren. Als THC die receptoren bereikt, begint er een systeem te werken dat angstgevoelens vermindert. Dat je meer durft, is een natuurlijke reactie op de drug”.

Wezenlijke prestatiewinst

Megroz nam contact op met een fysioloog, die hem een paar tests gaf die hij nuchter en stoned kon doen om te zien of het invloed had op zijn prestatie. Hij liep 7 km per uur op de loopband en om de twee minuten verhoogde hij de hellingsgraad met 2,5 procent. Nuchter hield hij dat 19 minuten vol. Maar stoned hield hij het een halve minuut langer vol. “Ik voel nog wel pijn maar ik ben er niet op gefixeerd. Mijn geest verdwaalt in lukrake gedachten. Als mijn benen niet meer willen, druk ik op de stopknop. 19:30 minuten. Interessant.”

Hij heeft de test twee keer herhaald in de drie dagen daarna, zowel nuchter als stoned. Telkens waren de resultaten hetzelfde. Volgens de fysioloog is er sprake van een ‘wezenlijke prestatiewinst’.

Runners high

Als we (hard)lopen, maakt ons lichaam endocannabinoïdes aan. Dit is een soort natuurlijke THC die samen met endorfines een ‘runners high’ veroorzaakt. Door een jointje te roken, breng je jezelf in die staat nog voordat je lichaam die stofjes aanmaakt.

Vertraagde reactietijd

fietser helling screenshot

Ga niet stoned fietsen, je vliegt zo van je mountainbike af! Bron: Vimeo

Als Megroz gewichten heft, ervaar hij ook een positief effect van marihuana. Volgens de fysioloog ligt dat aan het anti-ontstekingseffect van wiet. Dit is ook één van de vele redenen waarom cannabis medicinaal gebruikt wordt. Maar niet voor alle sporten is het zo geschikt. Als Megroz stoned een ritje op de mountainbike maakt, voelt hij zich goed. Totdat hij in een bocht van de weg afrijdt omdat hij zijn snelheid niet goed kan inschatten. “De waarneming van afstand wordt aangetast door cannabis en je reactietijd wordt trager”, verklaart de fysioloog. “Je voelt je dan misschien onoverwinnelijk, maar je brengt jezelf wel in gevaar.”

Liever natuurlijke high

“Mijn ademhaling piept”, zegt Megroz na twee weken blowen. Wiet inslikken of een verdamper gebruiken zou dan beter zijn, maar volgens een onderzoek uit 2011 maakt het niet zoveel uit op wat voor manier je het consumeert. “Zal ik voortaan gaan blowen voor ik ga fitnessen? Nee, liever heb ik nog altijd de natuurlijke high van het hardlopen. Maar als ik tien kilometer moet lopen en er is competitie bij, zou ik overwegen het nog eens te doen.”

(advertentie)