(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is veruit de vreemdste reden die we ooit gehoord hebben voor legalisering: decriminalisering van cannabis zou een slag toebrengen aan Islamitische Staat en Italiaanse maffioso die – volgens een lopend onderzoek – gezamenlijk hasj smokkelen via Noord-Afrika! Dat stelt een hoge misdaadbestrijder in Italië tegenover persbureau Reuters.

IS-stad Sirte speerpunt in Afrikaanse hasjroute

De nationale anti-maffia en anti-terrorisme chef in Italië heet Franco Roberti (68) en hij spreekt zijn bezorgdheid uit over de onwerkelijke samenwerking tussen maffia en terroristen. Volgens deze openbaar aanklager loopt de belangrijkste smokkelroute voor Noord-Afrikaanse hasj op dit moment van Casablanca in Marokko via Algerije en Tunesië naar de stad Tobruk in Libië. Op die route, aan de Middellandse Zee, ligt de stad Sirte, die fungeert als de sterkste basis van Islamitische Staat buiten Irak en Syrië.

Banden tussen IS en Italiaanse maffia

De belangrijke misdaad- en terreurbestrijder Roberti vertelt in een interview met het internationale persbureau Reuters dat er onderzoeken lopen naar de banden tussen IS en de Italiaanse maffia. De politie zou al bewijs hebben gevonden dat de laatste groep – die lange tijd het merendeel van de drugshandel in de voormalig Italiaanse kolonie Libië controleerde – gezamenlijk met ‘veronderstelde terroristen’ hasj smokkelt!

IS voor 7% door drugshandel gefinancierd

shutterstock_332729222

Een winstgevende en dodelijke combinatie: de Italiaanse maffia die samenwerkt met Islamitische Staat… [beeld: SFerdon/Shutterstock]

“Decriminalisering of zelfs legalisering zou gegarandeerd een wapen zijn tegen smokkelaars, onder wie terroristen kunnen zitten die nu flink geld verdienen”, stelt de Italiaanse crimefighter. Hij vertelt er tussen neus en lippen ook bij dat volgens officiële cijfers van het United Nations Office on Narcotics and Crime de illegale drugshandel (inclusief wiet en hasj dus) ieder jaar goed is voor 36 miljard dollar in de kas van de Italiaanse maffia…

Hoewel Islamitische Staat slechts een deel van de Noord-Afrikaanse route beheerst is de drugshandel toch goed voor bijna 7 procent van de financiering van de groepering, zo leren we uit een analyse die maandag werd gepubliceerd in een rapport door IHS.

Overeenkomsten tussen terroristen en maffia

In zijn meest recente boek ‘Il contrario della paura’ (het tegenovergestelde van angst) schrijft Roberti uitgebreid over de gelijkenissen tussen militante islamitische terreurgroepen en de georganiseerde misdaad in Italië, en over de wijze waarop ze bestreden kunnen worden. IS heeft ook al vaker aangegeven dat bijvoorbeeld het Vaticaan en Rome doelwitten zijn.

“Het internationale terrorisme financiert zichzelf met criminele activiteiten die typerend zijn voor de maffia, zoals drugshandel, de smokkel van commerciële goederen, oliesmokkel, het verhandelen van archeologische kunstvoorwerpen, ontvoeringen voor losgeld en afpersing”, weet Roberti. Hij wijst op de enorme uitdagingen die hierdoor ontstaan voor de bestrijders van zware misdaad en terrorisme, en dat er nu veel te veel tijd en energie gaat naar het aanpakken van cannabis dealers zonder veel resultaat.

Europees debat over decriminalisering cannabis

“Wij spenderen een hoop middelen op zinloze wijze. We zijn er niet in geslaagd de cannabissmokkel te verminderen. Integendeel, die neemt toe”, zegt de man die al drie decennia de maffia bestrijdt. Hij vraagt zich dan ook hardop af of het het wel waard is om zoveel opsporingsenergie te besteden aan het gevecht tegen de (straat)verkoop van softdrugs?

En de voornaamste misdaad- en terrorismebestrijder van Italië geeft er ook direct het antwoord bij. Cannabis is veel minder schadelijk dan harde of synthetische drugs, die dan ook niet gedecriminaliseerd moeten worden volgens Roberti. In zijn boek stelt de Italiaan voor dat heel Europa – en dus niet alleen Italië – “een betere besteing van de onderzoekscapaciteit moet overwegen”.

Roberti: “Wat betreft decriminalisering van cannabis, zou er in Italië een binnenlands debat moeten komen, maar ook een Europees debat.”

[openingsbeeld: Krasimira Nevenova/Shutterstock]
(advertentie)