(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het moet allemaal niet veel gekker worden. In de staat Nevada – toch al ’t gekste met entertainmentparadijs Las Vegas (dat graag het nieuwe Amsterdam wil worden) – is een wetsvoorstel ingediend dat medicinale cannabis voor dieren legaliseert!

Las Vegas,  ‘cannabis capitol of the world’

kiNevada staat al langere tijd te trappelen om met Las Vegas een soort nieuw Amsterdam te worden, zie ons bericht ‘Nevada (Las Vegas) gaat voor legalisering’. Het bezit voor eigen gebruik is er al gedecriminaliseerd. Nu al is het de Amerikaanse staat met verreweg het meest soepele medicinale cannabisbeleid en naar verwachting (de wetsvoorstellen zijn al ingediend!) wordt volgend jaar november ook recreatieve wiet volledig legaal. Dan spreken de kiezers van de woestijnstaat zich hierover uit, maar nu doen ze er alvast een schepje bovenop: dinsdag werd een wetsvoorstel ingediend door senator Tick Segerblom (Democraat) dat verstrekking van cannabis als medicijn aan (huis)dieren mogelijk moet maken!

Aanpassing van huidige mediwiet-wet

Het opmerkelijke voorstel maakt onderdeel uit van een breder voorstel (ze zijn niet helemaal van Lotje daar) dat de huidige wetten voor mediwiet aanpast. Zo moeten de straffen voor automobilisten die positief op cannabis testen verdwijnen (alleen bij cannabispatiënten) en komen er strengere eisen aan de opleiding van personeel van medical marijuana dispensaries.

n1Maar het opvallendste is natuurlijk toch de dierenpassage. Wanneer een dierenarts een recept verstrekt kan de eigenaar cannabis gebruiken om de pijn van zijn beestje te verlichten. Senator Segerblom geeft toe dat er misschien ook nadelige effecten aan kleven, “maar dat weet je niet totdat je het probeert”. Als de wet wordt aangenomen is Nevada de eerste staat in de VS (en de wereld) waar wiet als medicijn erkend wordt voor beesten.

Dieren, het zijn net mensen

Natuurlijk zijn er afkeurende geluiden te horen. Zo ziet de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) marihuana als een vergif dat symptomen als aanvallen en zelfs de dood kan veroorzaken. En ook bij de Pet Poison Hotline melden ze nu al vaker gevallen te zien van huisdieren die vergiftigd zijn door wiet. Maar voorstanders zijn er ook, zoals de Californische dierenarts Doug Kramer. Hij vindt dat er wel reden is om huisdieren als medicinale cannabispatiënten aan te merken. “Ik geloof echt dat er therapeutische voordelen aan zitten.” Hij behandelde zijn eigen hond Nikita met marihuana in haar gevecht tegen kanker. Volgens Kramer zijn er diverse onderzoeken naar de effecten van wiet die gebaseerd zijn op gegevens van ratten en honden. “Zoogdieren hebben dezelfde cannabidoïden-receptoren als mensen en zouden er dezelfde voordelen  van hebben.”

(advertentie)