(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je hebt slappe burgemeesters en je hebt stoere burgemeesters. In de eerste categorie noemen wij die van Den Bosch, Den Haag, Tilburg en Maastricht omdat het stuk voor stuk dombo’s zijn op cannabisgebied. Maar het kan dus ook anders, zoals ze bewijzen in Zwijndrecht.

De gemeente Zwijndrecht is zo tevreden over de enige coffeeshop Xpresso, dat de burgemeester helpt met het zoeken naar legale wietteelt mogelijkheden! [foto: website Xpresso]

Zwijndrecht is zo tevreden over de enige coffeeshop Xpresso dat de burgemeester helpt met het zoeken naar legale wietteelt mogelijkheden! [foto: website Xpresso]

De eerste burger van de Zuid-Hollandse stad met 45.000 inwoners en slechts 1 coffeeshop heeft laten weten dat de gemeente haar hulp aanbiedt aan coffeeshop Xpresso om zelf wiet te gaan kweken. Kom daar maar eens om in Maastricht, nietwaar? PvdA-burgemeester Dominic Schrijer vindt namelijk dat Xpresso haar zaakjes prima voor elkaar heeft (‘een keurige coffeeshop’), op slechts 1 minuscuul puntje na: juist, de inkoop van wiet!

‘Groningse uitspraak’ zet land op zijn kop

Maar sinds de uitspraak van de rechtbank in Groningen, die 2 principiële en netjes werkende wietkwekers geen straf oplegde, is de beer los. Iedere bestuurder die ook maar een klein beetje progressieve ideeën heeft omtrent cannabis en de regulering van de wietteelt, verwijst naar die nu al legendarische uitspraak om zijn eigen initiatieven te legitimeren.

Zo ook Schrijer in Zwijndrecht. Hoewel minister Opstelten de Groningse uitspraak ‘opmerkelijk’ vond, ziet hij uiteraard geen enkele reden zijn starre anti-cannabisbeleid aan te passen. Schrijer verklaart in de lokale media dat hij nu juist wel graag een beleidsverandering van Den Haag ziet en dat hij ook niet de enige burgemeester is die dat graag zou zien. “Zeker in steden waar maar één coffeeshop is”, aldus de burgervader in Zwijndrecht.

Niet-commerciële coffeeshop

Overigens is de positie van coffeeshop Xpresso sowieso een bijzondere. De zaak wordt namelijk geëxploiteerd door een stichting – Het Dilemma – en is niet-commercieel. Deze stichting is al langere tijd bezig met zoeken naar een gereguleerde vorm van wiet kweken, dus die zal de openlijke steun van de burgemeester zeker toejuichen…

 

(advertentie)