(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Men zegt wel eens dat Amerikanen het zelf maar moeten uitzoeken als het tegenzit, maar toch is het niet overal superkapitalisme wat de klok slaat. Neem Berkeley in Californië. Daar worden de medical dispensaries  binnenkort wellicht verplicht om gratis wiet te geven aan minderbedeelden!

En dat is dus geen verlate 1-april grap; het voorstel werd vorige week namelijk aangenomen door de gemeenteraad van Berkeley. De welvarende stad die vooral bekend is vanwege de universiteit – de oudste campus van de staat ligt hier bijvoorbeeld – telt 3 medical marijuana dispensaries, zeg maar wietapotheken. In Californië is cannabis alleen medicinaal gelegaliseerd en dat betekent dat het er een drukte van belang is. En van die goede business mogen de mensen die het slecht hebben, best meeprofiteren vinden lokale politici.

De barmhartige stunt van de gemeenteraad van Berkeley haalde zelfs CNN

De barmhartige stunt van de gemeenteraad van Berkeley haalde zelfs CNN

Daklozen en armen

Daklozen en mensen met een (te) laag inkomen zouden gratis hun cannabismedicijn moeten krijgen van de drie winkels. Of vier, want de gemeenteraad is eveneens voorstanders van een extra wietapotheek in de stad die ruim 100.000 inwoners telt. In het raadsvoorstel staat dat de shops 2 procent van de hoeveelheid wiet die ze elke jaar verkopen gratis moeten schenken aan de armen. En die wiet mag niet van mindere kwaliteit zijn ook. In het voorstel lezen we letterlijk dat “de marihuana die onder dit voorstel wordt aangeboden van dezelfde kwaliteit zal zijn als de gemiddelde cannabis die wordt geleverd aan de andere leden”.

Gratis mediwiet

Sean Luce van de Berkeley Patients Group is blij met het plan. “Het is ook een wreed iets dat als je flink ziek bent, je al heel veel moeite hebt om je baan te behouden. Als  je nog kan werken. Je financiën lijden eronder en je kunt niet meer het medicijn kopen dat je nodig hebt.” Om als inwoner van Berkeley in aanmerking te komen voor de gratis mediwiet moet je voldoen aan de inkomenseisen die de gemeenteraad ieder jaar vaststelt (en een doktersrecept hebben uiteraard). Voor aftrek van lokale belastingen en dergelijke is die grens dit jaar 32.000 dollar voor een alleenstaande en 46.000 dollar voor een gezin met twee kinderen.

Het raadsvoorstel wacht nog op definitieve goedkeuring (een formaliteit volgens betrokkenen) en dan zou het zomaar al een wet kunnen zijn in augustus.

(advertentie)