(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Juan Manuel Santos, de president van Colombia, kreeg dit weekend de Nobelprijs voor de Vrede. Die heeft hij te danken aan zijn vredesakkoord met de guerrillabeweging FARC, maar Santos greep het dankwoord ook aan om te pleiten voor het onmiddellijke beëindigen van de war on drugs!

Verwoestende drugsoorlog Colombia

Wie de Netflix-serie ‘Narcos’ gezien heeft weet hoe verwoestend de drugshandel en daardoor getriggerde war on drugs is geweest voor het Zuid-Amerikaanse Colombia. Tienduizenden doden en nul resultaat kort samengevat, of je zou de enorme rijkdom die de drugsproducenten en -handelaren vergaarden als resultaat moeten zien…

Gelukkig heeft het door oorlog en drugsgeweld geteisterde land inmiddels een president die inziet dat de strijd tegen drugs niet te winnen is en er beter een koers van legalisering gevaren kan worden. En dat stak Juan Manuel Santos dus niet onder stoelen of banken tijdens zijn Nobel Peace Prize acceptance speech, afgelopen zaterdag in Zweden.

Heroverwegen drugsoorlog

President Santos van Colombia is een meer dan terechte winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wat ons betreft!

Zo vertelde de president tegenover de verzamelde wereldpers dat het zero-tolerance drugsbeleid wellicht ‘zelfs schadelijker is’ dan de wereldwijde conflicten en hij riep diezelfde wereld dan ook op om de war on drugs ’te heroverwegen’.

Tijdens de indrukwekkende speech zei Santos dat zijn land ‘de hoogste prijs heeft betaald in doden en opofferingen’ in de tientallen jaren durende drugsoorlog. Zo kostte het conflict met de FARC 260.000 Colombianen het leven en miljoenen burgers sloegen op de vlucht. Afgelopen jaar is er eindelijk een vredesakkoord gesloten met de linkse rebellen, hetgeen de president dus de Nobelprijs opleverde. Volgens Santos is het trouwens veel moeilijker om een leider te zijn die vrede sluit dan eentje die oorlog voert…

Het prijzengeld dat hij krijgt – 8 miljoen Zweedse kronen, ofwel bijna 900.000 euro – doneert Santos trouwens aan de slachtoffers van deze (drugs)oorlog).

Morele autoriteit

Santos ging nog eventjes door over de war on drugs. ‘Wij hebben de morele autoriteit om te stellen dat, na decennia van vechten tegen drugssmokkelaars, de wereld nog steeds niet in staat is om deze gesel te controleren die geweld en corruptie voedt in de gehele wereldgemeenschap. Het slaat nergens op om een boer in de gevangenis te gooien die wiet teelt, wanneer het legaal is toegestaan om te gebruiken in acht Amerikaanse staten.’

President en Nobelprijs voor de Vrede Juan Manuel Santos besloot zijn toespraak fijntjes met:

‘De manier waarop deze war on drugs wordt gevoerd is even of misschien wel meer schadelijk dan alle oorlogen die de wereld vandaag de dag uitvecht, bij elkaar opgeteld’

[foto’s: Marco Aprile/Shutterstock]
(advertentie)