(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Tsjechië vond onlangs weer CannaFest plaats, misschien wel de grootste wietbeurs van Europa samen met Spannabis in Barcelona. Interessant dat juist een voormalig Oostblokland blijkbaar heel liberaal is met softdrugs. Daarom alles over wiet in Tsjechië, ook handig wanneer je er op stedentrip naar Praag of wintersport gaat deze winter!

Kanopia

De Tsjechische Republiek is een land in Centraal-Europa dat geheel door land omgeven is en ongeveer 10,5 miljoen inwoners heeft. Cannabis wordt al heel lang gebruikt in Tsjechië en het land heeft vandaag de dag een van de progressiefste cannabiswetgevingen ter wereld, hoewel deze wetten meer dan eens zwaar op de proef zijn gesteld.

t1

De Slavische godin Mokoš, de ‘heilige vrouw’ en beschermster van de hennepoogst in het Slavische pantheon

Het woord voor cannabis in Oud-Tsjechisch is kanopia. De meeste andere buurlanden en de landen ten zuiden en oosten van Tsjechië hebben vergelijkbare woorden, die allemaal afstammen van een Skythische wortel, waarschijnlijk kanap of kanab. Deze wortel heeft ons de meeste moderne woorden voor cannabis gegeven, waaronder het Griekse woord kannabis en het moderne Engelse woord ‘cannabis’, dat rechtstreeks uit het Latijn komt. De Tsjechen, Slowaken, Sileziërs en veel andere volkeren uit Centraal-Europa en de Balkan hebben gemeenschappelijke culturele en taalkundige eigenschappen en worden gezamenlijk Slaven of Slavische volkeren genoemd.

Hennep en cannabis

De Slavische hennepgebruiken lijken veel op die uit Centraal- en Noord-Azië, tot op zelfs de felgekleurde geometrische patronen die in de traditionele hennepkleding zijn geweven die nog steeds door sommige gemeenschappen gemaakt wordt. Hennep vormt een zeer belangrijk onderdeel van de weefcultuur, waarop veel Slaven in Tsjechië, Slowakije en elders nog steeds trots zijn. Het thuis spinnen en weven van stof van hennep en vlas en het zware handwerk dat met de vezelproductie gepaard gaat, werden tot zeer kort geleden overal in de Slavische wereld gedaan. De handmatige verwerking van hennep is sinds de machinale verwerking zijn intrede heeft gedaan zo goed als verdwenen, maar in sommige gebieden heeft het nog tot het midden van de twintigste eeuw standgehouden.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat cannabisgerelateerde gebruiken ooit helemaal uitgestorven zijn. De moderne cannabisgebruikscultuur komt niet uit het niets en de wijdverbreide sociale acceptatie ervan en algemene bekendheid bij vele Tsjechen heeft ervoor gezorgd dat het gebruikspercentage dat van de meeste andere Europese landen ruim overschrijdt, iets wat al tientallen jaren het geval is. Onder oudere vrouwen, die cannabis nog steeds voor traditionele huismiddeltjes als zalfjes en thee gebruiken, is het beslist normaal om een paar planten op het balkon te telen.

Cannabiswetten in Tsjechië

Tot 1962 had Tsjechoslowakije geen officiële drugswetgeving. Het land was een van de oprichters van de Volkenbond en had het herziene Internationaal Opiumverdrag uit 1925 ondertekend, waarmee de internationale handel in cannabis en hasj in feite in de ban werd gedaan. De bepalingen in het verdrag vereisten Tsjechoslowakije echter niet om wetgeving in te voeren, want in die tijd was er geen internationale handel, of in ieder geval geen handel van betekenis.

shutterstock_278284583

Tsjechen in actie voor legalisering van cannabis tijdens een mars in Praag op 8 mei 2015 [foto: badahos / Shutterstock.com]

De wet uit 1962 maakte cannabis illegaal, maar pas in 1993 voerde het net onafhankelijke Tsjechië een nieuwe reeks wetten in, die bedoeld waren om het land aan de bepalingen van het Enkelvoudige Verdrag over Narcotische Middelen van de VN uit 1961 te laten voldoen. De wet uit 1993 verduidelijkte ook dat cannabisgebruik als vergrijp zou worden beschouwd, terwijl verkoop, smokkel en teelt stuk voor stuk als misdrijf gezien werden. Er werden in de wet echter geen beperkingen gesteld aan wat onder persoonlijk bezit verstaan werd en een onduidelijk artikel waarin werd gesproken over ‘een hoeveelheid die groter dan klein is’, veroorzaakte onduidelijkheid alom.

In 2013 werd de meest recente aanpassing van kracht. Deze aanpassing bekrachtigde de legalisering van medicinale cannabis, maar wordt overal bekritiseerd omdat er geen redelijke regelgeving over de teelt is vastgelegd

In 2009 werd de wet weer aangepast. Dit keer werd de persoonlijke limiet vastgesteld op 15 gram cannabis of 5 gram hasj. Er werd ook vermeld dat iemand die maximaal vijf planten met 0,3% THC of meer teelt, hooguit een vergrijp begaat. Het telen van meer dan vijf planten bleef een misdrijf, tenzij de planten natuurlijk minder dan 0,3% THC bevatten. Hoewel de wet officieel niet meer is veranderd, heeft men meerdere keren gemeld dat de limiet systematisch genegeerd wordt en dat iemand nu voor bezit van slechts een gram cannabis of hasj kan worden gearresteerd en aangeklaagd.

In 2013 werd de meest recente aanpassing van kracht. Deze aanpassing bekrachtigde de legalisering van medicinale cannabis, maar wordt overal bekritiseerd omdat er geen redelijke regelgeving over de teelt is vastgelegd die het mogelijk maakt dat zich een industrie kan ontwikkelen. In de regelgeving is bepaald dat medicinale cannabis in het eerste jaar zou moeten worden geïmporteerd, wat volgens het Enkelvoudig verdrag verboden en in de praktijk onmogelijk is. Bovendien is in de regelgeving ook geen effectief vergunningensysteem voor telers in spe opgezet. Achttien maanden later hebben Tsjechen nog steeds geen toegang tot medicinale cannabis.

Wietteelt in Tsjechië

Zoals uit de stuifmeelsporen blijkt, is cannabis eeuwenlang constant in Tsjechië geteeld, waarbij zich in reactie op sociaaleconomische of politieke veranderingen schommelingen in de intensiteit ervan voordeden. De cultuur van cannabisteelt nam aanzienlijk af in reactie op de anticannabiscampagne in de jaren twintig en dertig, en ondanks dat in 1999 wetgeving werd aangenomen die henneptelers beschermt, heeft de industrie zich nog niet hersteld. Meteen na de aanpassing van de wetgeving deed zich een korte periode van hernieuwde activiteit voor, maar dit zakte al snel weer tot de hoeveelheid van tijdens het verbod toen duidelijk werd dat de verwerkings- en oogstapparatuur niet aan de eisen voldeed.

Het is onduidelijk hoeveel land in het hedendaagse Tsjechië precies voor industriële hennep gebruikt wordt. Men denkt dat in 2006, tijdens het hoogtepunt na de opheffing van het verbod, 1700 hectare voor de teelt werd gebruikt, maar in 2010 was dit cijfer gedaald tot 200 hectare en sindsdien zijn er weinig aanwijzingen dat de industrie echt flink aan het groeien is.

Aan de andere kant groeit de cannabisteelt voor bedwelmende en recreatieve doeleinden gestaag. Er zijn veel growshops en er lijkt een zeer succesvolle cultuur van kleinschalige, persoonlijke teelt te bestaan. Desondanks blijven de teeltwetten enigszins beperkend en kan een teler gearresteerd worden.

Cannabis kopen en gebruiken

In de meeste steden is eenvoudig aan een goede voorraad cannabis te komen. In Praag zijn verschillende cafés en clubs die bekendstaan om discrete verkoop van cannabis onder de toonbank. Over het algemeen loop je bij het kopen van cannabis niet veel kans om gearresteerd of door de politie lastig gevallen te worden en als het gebruik onopvallend gebeurt en bij voorkeur tot binnenshuis beperkt blijft, zou er geen reden voor bezorgdheid hoeven te zijn.

Het is aan te raden de straatdealers te vermijden, want deze worden niet alleen scherper door de wetshandhavers in de gaten gehouden, maar het is ook waarschijnlijker dat ze producten van slechte kwaliteit verkopen. In sommige delen van Praag zijn, net als in Amsterdam, veel straatdealers. In plaats daarvan is het aan te raden om je eigen voorraad te bemachtigen, wellicht door in een plaatselijk café of plaatselijke club te informeren. Er is misschien een ‘huisdealer’ aanwezig of anders helpen welwillende plaatselijke inwoners meestal wel. Over het algemeen variëren de prijzen van EUR 25 tot 55 voor 3,5 gram. De kwaliteit is meestal hoog, maar kan slecht zijn als je bij een straatdealer koopt.

Een uitgebreidere versie van dit artikel – geschreven door Seshata – is te lezen op het weblog van Sensi Seeds

[openingsfoto: PromesaArtStudio/Shutterstock]
(advertentie)