(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Typerend voorbeeld van hoe justitie wietkwekers straft. Voor het telen van 950 planten kreeg een 55-jarige man uit Weesp deze week een werkstraf van 240 uur, dat stelt dus geen reet voor. Maar je word tegenwoordig financieel gepakt, wat in dit geval betekent dat de wietboer 170.000 euro aan de staat moet overmaken! En dan valt het nog mee ook dit vonnis…

Criminele winst

shutterstock_144129190

Justitie in Nederland schept er genoegen in om wietkwekers financieel uit te wringen,en niet zelden gebaseerd op het betere nattevingerwerk [foto: Nomad_Soul/Shutterstock]

De gevangeniscel zie je tegenwoordig dus niet meer van binnen wanneer je grootschalig wiet kweekt, daarvoor moet je in Thailand of een andere bananenrepubliek zijn. Nee, justitie in Nederland pakt je genadeloos hard aan in je portemonnee. Ontnemen van crimineel verkregen winsten heet dat dan, ofwel ontnemingsvordering.  De zaak tegen Johan M. uit Weesp spreekt wat dit betreft boekdelen.

Op Sinterklaasdag 2011 – hebben die politieagenten dan niks beters te doen soms – overvielen de dienders de boerderij van Johan en zijn broer Richard (43). In twee flinke containers onder de grond bleken 950 wietplanten te groeien, inderdaad ietsje meer dan het gedoogde aantal. Een jaar (!) later werd er op het terrein nog eens 185 kilo wietafval gevonden in zakken.

En nu, bijna vier jaar later pas, was de rechtszaak tegen de broers. Om met het goede nieuws te beginnen: de jongste broer is vrijgesproken, hij wist niets van de groene hobby van Johan en ‘ontdekte’ de wietbusiness pas twee weken voor de politie-inval. En omdat Richard zijn broer had gevraagd om ermee op te houden besloot de rechter hem niet als medeplichtig aan te merken.

Zeven ton boete geëist

Hoe anders is het vonnis tegen Johan. Met die 240 uur blaadjes prikken in het park of satévlees op stokjes prikken kan hij waarschijnlijk wel leven, maar de geldboete van 170.000 euro hakt er vermoedelijk wel keihard in. Van die zakken afval wist hij trouwens niets af, die hebben kennissen op zijn boerderij gedumpt (lekkere vrienden dan, nietwaar?). Hij bekende wel dat ie vanaf juli 2011 wiet kweekte – samen met een kennis – maar de eerste oogst zou finaal mislukt zijn…

Toch komt Johan met die waanzinnige boete voor een half jaartje wiet kweken nog relatief goed weg ook. Als het namelijk aan de openbaar aanklager had gelegen had de teler bijna zeven ton (!) geldboete moeten dokken, omdat zij beweren dat hij al veel langer wiet kweekte, namelijk vanaf 2010. Dat wilde de rechter gelukkig niet overnemen, zodat de boete dus een half miljoen euro lager uitvalt.

Een geluk bij een ongeluk heet zoiets, maar toch…

[openingsfoto: Noppadolsign/Shutterstock]
(advertentie)