(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit onderzoek van de University of South Carolina School of Medicine blijkt dat tetrahydrocannabinol (THC), het bekendste bestanddeel van cannabis dus, in staat is om afstoting van organen bij transplantatie-patiënten te vertragen. 

Onderzoek op muizen

Waar wiet al niet goed voor is... steeds meer ziekten en aandoeningen hebben baat bij een behandeling met cannabis als medicijn

Waar wiet al niet goed voor is… steeds meer ziekten en aandoeningen hebben baat bij een behandeling met cannabis als medicijn

Het onderzoek is deze maand gepubliceerd in The Journal of Leukocyte Biology. Het Amerikaanse onderzoeksteam slaagde er in om bij een groep muizen succesvol de afstoting van getransplanteerde organen te vertragen. Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers 2 groepen van genetisch verschillende muizen. Vervolgens werd er huid getransplanteerd van de ene groep op de andere en vice versa. Terwijl de eerste groep werd behandeld met een placebo, kreeg de tweede groep muizen THC toegediend. De resultaten noemen de onderzoekers “vreemd en verrassend tegelijkertijd”.

Cannabinoïden-receptoren

Onderzoeker Mitzi Nagarkatti: “Wij zijn opgewonden dat we voor het eerst hebben aangetoond dat cannabinoïden-receptoren een belangrijke rol spelen in het uitstellen van afstoting van een ‘vreemde’ huid doordat het immuunsysteem bij de ontvanger wordt onderdrukt. Dit opent een nieuw onderzoeksveld dat kan leiden tot een betere aanpak van het vermijden van orgaanafstoting en tevens de behandeling van andere ontstekingsziekten.”

Meer onderzoek

Hoewel dit onderzoek veelbelovend lijkt, zijn de wetenschappers er niet zeker van welke moleculaire processen er betrokken zijn in het mechanisme dat ervoor zorgt dat de afstoting vertraagt wordt. De onderzoekers wijzen er ook op dat er heel veel onderzoek plaatsvindt – en nog moet plaatsvinden – om erachter te komen wat de voordelen zijn van ieder afzonderlijk ingrediënt in cannabis. Ze raden patiënten dan ook aan om niet op eigen houtje met wiettherapieën te beginnen, maar altijd een arts te raadplegen.

 

(advertentie)