(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tijdens een bijeenkomst in South Carolina heeft presidentskandidaat – en grote favoriet bij de Democraten – Hillary Clinton zich voor het eerst positief uitgelaten over cannabis. Ook zij is nu voorstander van het verwijderen van wiet uit de zwaarste drugscategorie, zodat meer onderzoek naar medicinale toepassingen plaatsvindt.

Twee verschillende experimenten

Met de move van Hillary Clinton richting support voor legale medicinale cannabis zijn nu alle presidentskandidaten van de Democraten ronduit voorstander hiervan. Bernie Sanders is nog steeds de enige die wiet helemaal wil legaliseren, dus ook recreatief gebruik. Clinton wil zover niet gaan. “Veel meer staten hebben medicinale marihuana gelegaliseerd dan recreatieve wiet, dus we hebben op dit moment twee experimenten die gaande zijn.”

Maar waar de voormalige First Lady eerst nog huiverachtig was tegenover alle vormen van legalisering, daar pleit ze nu toch voor een herschikking van cannabis in de federale drugswet van de VS. Dus wiet uit het gevreesde Schedule I, een categorie ‘drugs met hoog misbruikrisico en zonder enig bewezen medicinaal nut’.

Meer wetenschappelijke research

shutterstock_74455633

Alle presidentskandidaten van de Democraten zijn nu voor legalisering van medicinale cannabis en het verwijderen van wiet uit de zwaarste drugscategorie Schedule I [foto:Steve Pepple / Shutterstock.com]

“Het probleem met medicinale cannabis is dat er een hoop anekdotisch bewijs is over hoe goed het wel niet werkt bij bepaalde aandoeningen, maar we hebben geen research gedaan”, verklaart Clinton. En ook zij weet dat dit te wijten is aan de positie van wiet in Schedule I, samen met drugs als ecstasy, LSD en heroïne. Wanneer cannabis een categorie lager wordt geplaatst, dus in Schedule II gaat de deur naar veel meer wetenschappelijk onderzoek open.

En Clinton omarmt die stap nu ook voor het eerst openlijk (nadat haar Democratische concurrent Bernie Sanders vorige week al een wetsvoorstel indiende in de Senaat om cannabis totaal te decriminaliseren, zie ons bericht ‘Bernie Sanders: wiet uit strafrecht VS‘). “Onderzoekers aan universiteiten en aan de National Institutes of Health  kunnen dan beginnen met researchen wat de beste manier is om cannabis te gebruiken, wat de juiste dosis is die iemand nodig heeft en hoe het reageert met andere medicatie.” Clinton zei op de verkiezingsbijeenkomst echter ook dat ze nog steeds geen voorstander is van legalisering van cannabis, maar dat de federale regering de staten waar dat wel gebeurd is moeten monitoren om ervan te leren…

Symbolische move

Kritiek op de move van Clinton kwam er direct, onder meer van Bernie Sanders. Hij is blij dat Clinton verstandig begint te worden over wiet, maar “haar aanpak negeert het belangrijkste punt”, waarmee de presidentskandidaat doelt op het verwijderen van cannabis uit het strafrecht. “Wanneer wij serieus zijn over hervorming van het justitiesysteem en willen verhinderen dat vele duizenden levens verpest worden door criminele veroordelingen wegens het bezit van marihuana, dan moeten we cannabis uit de federale Controlled Substances Act  verwijderen. En de staten toestaan dat zij vooruit bewegen – wanneer ze dat wensen – met de legalisering van wiet zonder federale juridische bemoeienis.”

Ook cannabisactivist Tom Angell van Marijuana Majority  is niet overdreven blij. Hij noemt het herschikken van wiet in Schedule II een “symbolische move”. “Het maakt wetenschappelijk onderzoek iets gemakkelijker, maar op zichzelf doet het niets om ernstig zieke mensen die marihuana gebruiken in overeenstemming met de wetten van de staten te beschermen tegen het lastigvallen door de DEA. Alleen een verandering van de landelijke criminele statuten kan dat effectief bewerkstelligen!”

Dat is allemaal waar, maar vergeet niet dat Clinton van ver komt en ieder begin is er tenslotte 1…

[openingsfoto: photo story / Shutterstock.com]
(advertentie)